אין כמו לקטוף מהגינה באופן עצמאי את הירק הרצוי, באיכות הרצויה ובכמות הרצויה, כאשר בין היתר ניתן ליהנות מריח אדמה ומטריות שלא ניתן למצוא בסופר. מכאן שבין אם מבקשים לאכול בריא, לחנך את הילדים, או להשקיע בנראות הגינה באופן מעט שונה, הרי שמומלץ להשקיע בגידול ירקות, וכיוון שאין להפריד בין הקליפה לבין הפרי ובין העונה לבין בחירת השתיל, נעצור לסייע לכם להבין כיצד מומלץ לשתול ומה יש לשתול בכול עונה.
הכנה מקדימה
בין אם עכשיו חורף או קיץ, נציין שאין צורך בגינה גדולה עבור גינת ירק, ואם רוצים, גם אדניות עשויות להוות פתרון נפלא. בנוסף רצוי לבחור את המקום המואר ביותר, לוודא שהאדמה (או האדנית) מנוקזת, ישרה וחפה מעשבים, לתכנן את מערך השתילה כך שהגידולים הנמוכים יהיו בקטע הדרומי והגבוהים בצד הצפוני וחשוב ביותר – השקיעו במערכת השקיה, או לחלופין התחייבו להשקות באופן מסודר.
מה עוד? השקיעו בקרקע! פזרו קומפוסט וכופתיגן בעומק של 20 ס"מ, ולאחר מכן עברו לעיצוב הערוגות. פה נציין שממש כפי שיש ביגוד לחורף ויש ביגוד לקיץ, כך גם נכון הדבר בהתייחס לערוגות, וכיוון שכעת חורף, נציין שהערוגה החורפית צריכה להגיע לגובה של 15 ס"מ ולהיות מרוחקת מזו הקרובה אליה כ15 ס"מ. מה לגבי הדפנות? אין לזה השפעה על טיב הגידול, אך כן על העיצוב. המלצה שלנו? תחימה תמיד מרשימה, ולו באמצעות שימוש בקרשים ישנים.
טיפים מהגנן המצטיין
דאגו לדשן את האדמה.
היו ערניים אם הצמח סובל מבעיה.
אם מבקשים לטפל במזיקים אין צורך לרכוש חומרי הדברה רעילים (מדובר בסלט העתידי שלכם), אלא ניתן לבחור חומרים איכותיים וידידותיים לסביבה
אם מבקשים למנוע העברה של מחלות קרקע ומזיקים, יש להימנע מגידול עוקב של אותה משפחה, כך שאם שנה אחת שותלים ירק ממשפחת המצליבים, שנה לאחר מכן יש לשתול באותו מיקום ירק ממשפחה אחרת, למשל ממשפחת הסוככיים.
אם יש ילדים, שתפו אותם בעשייה, מי יודע, אולי פתאום הם יתחילו לאהוב סלט.
בתקופת החורף הימנעו מלהשקות. יש גשם, הימים קצרים וההתאדות נמוכה. עם זאת כן יש לעקוב, ברגע שמבחינים ביובש או ברצף של ימים ללא גשם – השקו.
לאחר זריעה ושתילה יש להשקות היטב את האדמה.
בסתיו על מנת לתמוך בתהליך הנביטה מומלץ להרטיב את הזרעים ולחשוף כמה שיותר לאור.
"אבל הכי מצחיק זה להגיד כרובית"
כידוע, בכול הנוגע לגינת ירק, או כפי שהילדים אוהבים לקרוא לה "גינת סלט", ניתן לשתול הן זרעים והן שתילים. מבחינת זרעים נציין שהם יותר זולים, אך לא עבור כל סיטואציה הם נכונים. כיצד בוחרים? ראשית נציין שכל עוד מדובר בגינה קטנה, מומלץ לבחור בשתילים, וזאת על מנת להתחיל לראות כמה שיותר מהר תוצאות ועל מנת ליהנות מאחידות בקצב הגדילה. אם אינכם לחוצים לראות תוצאות, טוב לדעת שיש מגוון ירקות שגדלים נהדר גם כאשר מדובר בזריעה. כך למשל הדבר נכון בכול הנוגע לגזר, לפת, צנון, אפונה, צנונית, קולרבי, שמיר ופטרוזיליה – זרעים מאוד מומלצים!
שתילה לפי חודשי השנה
ינואר
ינואר הנו החודש ראשון, משמע אין למהר, אלא יש להכין את הגינה מבחינת עישוב, גיזום, תכנון עתידי וטיפוח הקיים. מדובר בחודש קר, בו הצמחים אינם ממהרים לשום מקום. מסקנה? עם הזריעות והשתילות מוטב לחכות לחודש הבא.
פברואר
הגינה מתחילה לצאת מהתרדמת – ניתן להתחיל עם הזריעות עבור האביב. מה מומלץ? שמיר, פטרוזיליה, צנון, כוסברה ולפת אידאליים עבור זריעה, ואילו סלק, חסה, מנגולד, קולרבי, שומר וכרוב ניתן לשתול.
מרץ
מרץ הוא הזמן של צמחי התבלין, כגון רוזמרין, מרווה, גרניום ועוד. מבחינת ירקות, מומלץ לשתול סלק, קולרבי, פטרוזיליה, חסה, בצל ירוק, כרישה וקולרבי. ככול שמתקדם החודש, ניתן לשקול ירקות נוספים, כגון בצל, תפוח אדמה, תרד, מלפפון, קישוא, במיה, חציל, תירס, חמנייה פלפל ואיך לא – עגבנייה.
אפריל
חודש אפריל מסמן את בוא הקיץ – הזמן להתחיל לשתול את פירות העונה: מלון ואבטיח. בנוסף, גם ניתן לשתול כל מה שציינו בחודש מרץ, אך פה נוסיף ירקות נוספים – בטטה, ארטישוק, ירושלמי, מלוחייה, תרד ניוזילנדי, לוביה, ריחן, עגבניות שרי ושלל דלעות.
מאי
החודשים מתחילים להיות יותר חמים ופה ניתן להתמקד בגידולי הקיץ – קישוא, מלפפון, פלפל, חסה, חמנייה, תירס, פקוס (מלפפון בלדי), ריג'לה, אבטיח, מלון, מלוחייה, תרד ניוזילנדי ובמיה. מעניין לציין שניתן לנסות להנביט מגוון ירקות שיושבים בבית – כגון תירס, עגבנייה, אבטיח ומלון. בנוסף, גם מומלץ להנביט דלעת, אך יש לשמור את הזרעים עבור שנה הבאה.
יוני
חודש יוני מביא עמו הפתעות מהאביב – ירקות שנשתלו לפני כמה חודשים כבר מתחילים להניב והקטיף מתחיל.
יולי – אוגוסט
החום הכבד כמעט בשיא עוצמתו ושלל ירקות בשיא בשלותם – מוכנים לקטיף. מה ניתן להוסיף בחודש זה לגינת הירק? מומלץ לחכות לספטמבר. מה בינתיים? ערוגות שהתפנו צריכות לקבל דישון מחדש, יש לתחח את האדמה ויש לתכנן גידולים עבור ספטמבר (ובהתאם להכין ערוגות).
ספטמבר - אוקטובר
את ירקות הסתיו ניתן להתחיל לשתול רק מאמצע ספטמבר. מה שותלים? מגוון חסות (חסה ראש, מסולסלת אדומה, מסולסלת ירוקה וערבית), כרובית, כרוב לבן, כרוב סגול, קולרבי, מיזונה, רוקט, ארוגולה, פטרוזיליה, שמיר, שומר, מנגולד אדום, כרשה, בצל, לפת, כרוב ניצנים, פלפל מתוק, צנון, אפונת הגינה, רוזמרין, שיבא, מרווה, פיגם הודי וחשוב ביותר – תות! ככול שהחודשים מתקדמים ונהיה יותר קר, כך ניתן להוסיף לשתילה גם נענע, כוסברה וטרגון ארבעת העונות.
נובמבר - דצמבר
סוף השנה מהווה הזדמנות נפלאה לשתול מחדש בטטה, תפוח אדמה ודלעת, ואם לא הספקתם באוקטובר, הרי שגם מגוון כרובים, סלרי שורש, סלרי עלים, חסה, מלון, מנגולד, בצל שורש, בצל לבן, בצל מצרי, תות, שעועית מטפסת, חומוס, אפונה, לפת, פלפל חריף, לימה וגזר.
תחילתה של שנה חדשה
נגמרה לה השנה. הגינה ריגשה, הפתיעה הניבה, שימחה, האכילה, סקרנה ובאופן כללי שיתפה עמכם פעולה. עתה לפני שמתחילים מחדש, יש לעצור ולהסיק מסקנות, להבין מה מוטב לזרוע ומה מוטב לשתול, מה לרווח ומה למהר לקטוף וחשוב לא פחות – להתחיל להתרגש מחדש. בתיאבון!